Snikers štanglice.
Snikers štanglice, sastojci:
Podloga:
- 300 gr mlečne čokolade,
- 70 gr kikiriki putera.
Nugat fil:
- 60 gr putera,
- 60 gr kikiriki putera,
- 250 gr neslanog kikirikija,
- 250 gr šećera,
- šam (75 ml vode, 100 gr šećera, 3 belanca),
- 1 vanilin šećer,
- 60 ml kondezovanog mleka
Karamel fil:
- 1 pakovanje karamel bombona (mekih),
- 60 ml slatke pavlake.
Snikers štanglice, priprema:
- Otopiti 150 gr čokolade i 35 gr kikiriki putera.
- Uzeti tepsiju i sipati prvi sloj koji će se praviti isto kao i završni.
- Staviti u frižider da se stegne.
Nugat fil:
- U posudu staviti puter, kikiriki puter, šećer i na kraju kondenzovano mleko.
- Držati na vatri dok se šećer ne otopi.
- Šam napraviti tako sto se belanca čvrsto umute.
- Vodu sa šećerom staviti na vatru, sačekati da se šećer otopi.
- Optimalna temperatura sirupa je 120 stepeni.
- Skloniti sa vatre i dodati u šam, mešajući.
- Pomešati šam i prethodno napravljen nugat fil, dodati sečen kikiriki, a zatim preliti preko podloge stavljene u tepsiju.
- Vratiti u frižider.
- Karamel bombone sa slatkom pavlakom otopiti u mikrotalasnoj pećnici.
- Promešati i sipati preko nugat fila.
- Opet vratiti u frižider i nakon pola sata preliti ostatkom čokolade i putera (150gr + 35 gr).
- Ohlađeni kolač seći na štangle.
- Po želji se kolač može seći na veću veličinu i preliti čokoladom, kako bi se dobio autentičniji izgled čokoladica.